Denetimlerde, kayıt dışı veya izinsiz satış yapılan yerler, kullanımı yasaklanmış, sahte veya kaçak ürünlerin satışının olup olmadığı, internet üzerinden satış yapan bayilerin tespiti gibi konular üzerinde duruldu. Ayrıca pazarlarda ve özel araçlarda seyyar satış yapan kişiler, Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi’ni kullanmadan satış yapan işletmeler, bayilerin mevzuata uygun kayıt tutup tutmadıkları gibi detaylar da incelendi.
6 Bayiye Toplam 438 Bin 858 TL Ceza
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yapılan denetimlerin sonuçlarını değerlendirerek, Yüreğir ilçesinde 3, Seyhan ilçesinde 2 ve Karataş ilçesinde 1 olmak üzere toplam 6 zirai ilaç bayisine mevzuata aykırı satış ve depolama faaliyetlerinden dolayı toplam 438 bin 858 TL idari yaptırım cezası uygulandığını belirtti. Denetimlerde ayrıca son kullanma tarihi dolmuş ve kullanımı yasaklanmış 539 adet zirai ilaç tespit edilerek yediemin işlemi uygulandı.
Denetimler Yıl Boyunca Devam Edecek
Kökçüoğlu, denetimlerin yıl boyu devam edeceğini vurguladı. Bu denetimlerin sadece bitki koruma sağlığı açısından değil, insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden İl Müdürü, kontrolsüz ve izinsiz satışı yapılan bitki koruma ürünlerinin ciddi riskler doğurabileceğine dikkat çekti. Kökçüoğlu, mevzuata uygun hareket etmeyen tüm işletmelerin cezai işlemlere tabi tutulacağını ve bu konuda taviz verilmeyeceğini belirtti.
Adana’da faaliyet gösteren 354 perakende bayisi, 67 toptancı bayisi ve 18 firmanın bulunduğunu belirten Kökçüoğlu, zirai ilaç bayilerinin düzenli olarak denetim altında tutulduğunu ve bu denetimlerin, tüketicilere güvenli ürünler sunulması açısından hayati bir rol oynadığını sözlerine ekledi.
Bu kapsamlı denetimlerin, sektördeki kalite standartlarını yükselterek bitki sağlığını korumanın yanı sıra çevreyi ve insan sağlığını da tehdit eden unsurları ortadan kaldırmayı amaçladığı ifade edildi.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR