İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZUN ROLÜ

EGİAD toplantısında, döngüsel ekonominin ve endüstriyel simbiyozun sürdürülebilir üretim ve çevresel faydalar konusundaki rolü ele alındı.

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Endüstriyel Simbiyozun Rolü

İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli’nin konuşmacı olduğu etkinlikte, iklim değişikliği, Paris İklim Anlaşması, AB’nin Yeşil Mutabakatı ve ekonomik krizler gibi faktörlerin döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz kavramlarının önemini giderek artırdığı vurgulandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olarak endüstriyel işletmelerin ortak kullanılabilecek kaynaklarını paylaşarak karşılıklı fayda sağlamak üzere işbirlikleri kurmasının gerekliliğine dikkat çekti. Özhelvacı, "Ekonomik, çevresel ve toplumsal dengeleri gözeten bu yaklaşım, yalnızca bugünü değil, geleceği de düşünerek hareket etmeyi gerektirir. İklim değişikliği, kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği ve sosyal eşitsizlik gibi sorunlarla başa çıkmak için sürdürülebilir politikalar geliştirmek, hem biz bireylerin hem de kurumların sorumluluğundadır. İzmir Körfezi’nde yaşadığımız kirlilik ve balık ölümleri, şehrimize kadar ulaşan orman yangınları gibi çevre felaketleri, sürdürülebilirliğe yönelik adımların aciliyetini bizlere gösteriyor" dedi.

Sürdürülebilirliğin işletmeler için artık bir tercih olmaktan çıktığını belirten EGİAD Başkan Vekili Özhelvacı, "Küresel çevresel sorunlar, iklim değişikliği, kaynakların hızla tükenmesi ve artan düzenleyici baskılar, şirketleri daha sürdürülebilir iş modellerine yönlendirmektedir. Sürdürülebilirlik, işletmelerin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini dengeleyerek uzun vadeli başarılarını garanti altına almalarını sağlar. Bu kapsamda endüstriyel simbiyoz kavramı, EGİAD üyelerinin ve temsil ettikleri şirketlerin gelişimine katkı sağlayacak önemli bir araçtır" diye konuştu.

İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli ise Endüstriyel Simbiyoz’un, bir işletmenin âtıl kaynaklarının diğer işletmeler tarafından kullanılması olduğunu belirterek, “Hammadde alışverişinin ötesinde, atık, yan ürün, enerji, altyapı, üst yapı, lojistik gibi alanlarda karşılıklı fayda sağlamak üzere paylaşım yapılır. Endüstriyel Simbiyoz, çevresel sorunlara yönelik çözüm aracı olmasının yanı sıra işletmelere önemli ekonomik kazanımlar sağlamaktadır” dedi.

Eymirli, İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi hakkında da bilgi vererek, “Projenin temel hedefi, İzmir Bölgesi için uygulanabilecek bir Endüstriyel Simbiyoz modelinin oluşturulması ve sonrasında ulusal düzeye yaygınlaştırılmasıdır. 2021-2025 dönemini kapsayan proje; sürdürülebilir Endüstriyel Simbiyoz bağlantılarını kullanarak endüstriyel atık miktarını azaltmayı, insan ve çevre sağlığını iyileştirmeyi ve endüstri sektöründeki tedarik zinciri ilişkilerini çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır” dedi.

İZMİR (UHA) - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ